17 Mayıs 2009 Pazar

ILAYDA'DAN INCILER....

Dogrusu                  Ilaydacasi
________________________

Anne bak!               Anne bap!
Anne noldu!            Anne nonu!
Anne yapma!          Anne mapma!
Anne git!                Anne dit!
Anne kis(ses)!        Anne cis!
Anne aglama!         Anne agmama!
Tamam Anne!        Bamam Anne!
Anne gitti!              Anne itti!
Anne yatti!             Anne datti!

Ilayda'ya göre her cins kus ve ördekler, Ördektir!
Inekler,koyunlar ve atlarda  AT'tir!(gerci simdi taniyoruz,Inekler inek koyunlar koyun,at ve esekler yine at!)!
Sürekli cocuklara "dikkat et,dikkat edin,sessiz olun dedigim icin,oda kendince evde ablasina söyle der;

"abla diddade!"(yani "abla dikkat et,dikkatli olmalisin!)
"sss abla uyuyo,baba uyuyo!"(bu arada" seker"in s'sini cikarabilecegim bir s,harfim yok klavyemde,cünkü Alman alfabesi kullaniyoruz!Almancada bizim s'den sonra gelen "s" aynene söyle yaziliyor; sch.

Kapi caldigindada yapmamiz gerken "kimooo" demektir hepimizin yaptigi gibi. Ilayda kapiyi aciyorsa(bazen onu kisa bir süreligine  babasiyla birakip ciktigim icin geri döndügümde özellikle zili calarim,hemen kosup acar ve.)."bimooooooooo"der!

Ben iceri girerkende önce babasina sonra evimizdeki besinci canliya,yani muhabbet kusumuza" baba  bak anne deeldi,dusu(yani kus)bak anne deeldi,uzatarakatan!"

Ilayda bundan alti ay öncesine kadar,ona ne sorarsaniz sorun,hep "hicbisey"diyerek cevap verirdi.Artik bundan bikmistik.Ama yapacak bisey yoktu.Kendiliginden birakacagi günü beklemekten baska.Bunuda ablasindan ögrendigini ben sonradan farkettim,ve Zeynep'ede yasakladim,cünkü o anda "hicbirsey" yapmaktan daha baska seyler yapiyorlardi.Yani asil söylemesi gereken,"hicbirsey "diyerek kolaya kacmak degil,asil yaptigi seyi söylemekti.Simdi artik söylemiyorlar,ikiside! Ilayda bunu söyle telaffuz edebildi  " isbisey"!

Almancadan pek hoslanmiyor,O'na Almanca kitap okuyamiyorum cok,ama resimli kitaplara bakiyoruz,türkce anlatarak.Ama bir iki kelimeyi kullaniyor hanimefendi!Hemen yaziyorum:
Bir seyi tekrar isterken Almanca "nochmal (nohmal okunur) demeliyiz.Ben bu kolay ögrenir diye Ilayda'ya ögrettim.O'da bana " Anne mohma!" diyor!

 En komiklerimiz son günlerde;
En cok "hayir" kelimesini kullaniyoruz,Ilayda " Hayiv" diyor.
"Saat"e " Daat",
"Sus"a    "Su",
"Nerde"sorusunu " Nene" diyerek soruyor.Kendi kendine oynarken napiyosun ILayda dedigimizde" Oynu" der sadece.
Boyama yapiyorsa(kizimiz sulu boyayla her yerini,kalemlerle sadece  resim defterini boyuyor!) " Boy boy" der!

Cok sevindiginde,genelleme yapmazssak yemek hazirsa,disari cikacaksak,cikolata veya kek istermisin dersem!(bu arada yanlis anlamayin,bizim evde ciko fazla tüketilmez,hatta  evde yoktur,misafir gelecegi zaman bazen alinir!)Büyük kizim sevmedigi icin aliskanlik olmadi,ama Ilayda tatli seyleri seviyor benim gibi!
Nerde kalmistik,evet bu sevinc gösterilerinde Ilayda aynen " yasasin"diye ellerini kaldirir,tam olarak ciksada,onun o kücücük dilinde tatli bir harmoniye dönüsüyor bu bizim "yasasin"sevinci....

Bizden simdilik bu kadar....Tekrar görüsmek üzere efendim,hepinize cok ama cok keyifli bir Pazar diliyorum... Sevgilerle...

2 yorum:

Unknown dedi ki...

kızımın ilk konuşmaya başladığı kelimeler...
nede tatlı oluyorlar şu zamanda gerçi her halleriyle bitiyorum ben.siz ileride daha neler diyecek oooo
bir bilmişlik taslıyorlarki sormayın bizede kıs kıs gülüp keyfini çıkarmak kalıyor.

Bir Terazi Kizi... dedi ki...

Aylizcim bir yanlıslıkla buraya yazmam gereken cevabı melekler korusun'a göndermisim!Kusura bakmayın...
O zaman şöyle yapalım;Melekler Korusun'u sevıyor olmanız cok hosuma gitti...Bu cogunlukla ınsallah dizi yayından kalkmaz.cünkü hemen kaldırabiliyorlar...Önce alıstırıp sonrada yok ediyorlar ve ben epey bir kendime gelemiyorum:)
Sevgiler...