5 Ağustos 2010 Perşembe

BIZDEN HABERLER...

Merhabalar hepinize,

yine arayi acmakla beraber,okadar cok sey biriktiki yazmak istedigim...

Son günlerde ise Ilayda beni sasirtmaya devam ediyor.Almancasiyla...

Birde söyleyemedigi kelimelerle güldürmesiyle,oda bunun farkinda artik galiba,hicte düzeltmeye gayret etmiyor:(

Gülümsemeyi kesmem lazim sanirim...

"anne tefelon caliyoooo"

"mami (aglayarak) Zeymet bana vudu! "  genelde o el kaldirdigi halde:( Cok kiziyorum ama bazen ablasiyla resmen itelesiyor ve Ona vurmaya calisiyor...

Ben her seferinde ablalara vurulmamasi gerektigini söyleyip,ona ne kadar tepkili oldugumu göstermek zorunda kaliyorum,tab i genelde aksam saatlerinde,artik ikiside yorulmus olduklarindan cikiyor hadiseler...

Yoksa sabah uyandiklarinda bir görseniz,Zeynep " ablacim "diyerek kardesine kitap okur,yanaklarindan öperek uyandirir,"iyi uyudunmu" "uykunu aldinmi? " diye sorular sorar,Ilayda hanimda bütün bunlara karsilik ablasina sevgi doludur,cok sükür...

Hangi birinden baslayayim bilmiyorum ama ilk aklima gelen Zeynep'in Tiyatro gösterisi oldu simdi,Temmuz ayinin ortalarinda idi,14 Temmuz'da,güzel bir Tiyatro salonunda,Tiyatrocu bir bayan ögretmenden aldiklari egitimle ,Alman yazar Goethe'nin bir kitabindan uyarlanmis "Faust" adli oyunu sergilediler...

Kardesim cok az fotograf  koydugumu söyledi,okadar özledilerki artik fotograf,video ne varsa görmek istiyorlar...

Bizde nerdeyse hergün gecen yil izinde cektigim videolara bakip duruyoruz evde,Allah tüm uzakta olup gurbetlik cekenlere sabir versin diyorum...

Ben cok az cekiyorum fotograf,ama bol bol video aliyorum,onlarida ne yapsam ne etsem yayinda göstermiyorlar,insallah birgün basaririz onuda...

Alttaki foto Tiyatronun oynadigi oyunlarin brosürü,Zeynep`lerde bu brosürde yer aldilar...

Ben görünce cok heyecanlandim...

Zeynepìn oyuna hazirlanirken cok gayret gösterdigi,ceknimedigi,severek ve isteyerek yaptigini söylediler,cok mutlu oldum.

Zaten önce bunu yapmak isteyip istemedigini sormustum,yoksa zorla olmazdi...

Kabul edip bu oyunda yer aldigi ve ezber calistigi icin kizimi kutluyor yanaklarindan öpüyorum onu...









Oyun traji komik bir oyundu,ben cogunu anlayip gülebildim,bu yüzden sevindim dogrusu,cünkü Almancam olsada cogu zaman neye güldüklerini tam olarak anlayamiyorum,kelimeler dahada yutuluyor bazen konusurken,eskiden esimle komedi izlerken hep ona tercümanlik yaptirirdim:)(tabii bu cocuklar dogmadan önceydi...)




Resim cekmememizi söylediler,ama ben kimseyi rahatsiz etmeden,ön taraftan hem video aldim,hemde iste bu kadar foto!

Oyun bitince bu ortada gördügünüz incecik uzun boylu ögretmen bayana,olanlari anlativerdim,hem konustuk biraz,cok farkedilmedi,önemli degil dedi,napim,yoksa cok üzülürdüm...

Cocuklarin hepsi cok basariliydi,komiktiler,cok begendi herkes...



Sonra Ilayda`'nin yuvasindaki Sommerfest'imiz vardi, hani su videosu acilmayan Fest!

Yani yil sonu eglenceside denilebilir...

Müzikci iki anne baba bircok alet calabiliyorlar,hemde evlerinde ders veriyorlar,üstelik adam ayrica doktorluk yapiyor,hem söylediler hem caldilar,maalesef adami cekmemisim,ama videosu var.!





Ilayda'nin kankasi Sensezi'nin annesi ve babasida,yöresel Afrika kiyafetleri icinde,müzik yaptilar,dans ettiler.Adam dümbelek tarzi bir seye vurarak,Kadinda elinde zil sesleri cikaran degisik bir aletle,güzeldi.



Müzikler ve oyunlar bitince sorular sordular cocuklara ,ondan sonrada hepsine bu beyaz bayraklari dagittilar...

Daha sonra orada boyasinlar diye,hem vakit gecirmeleri icin,her seferinde bu tür seyleri hazirliyorlar cocuklara.


Cok kalabalikti,eskiden yuvaya gelen cocuklarin anne bablarida davetliydi,cocuklar oyun oynamaktan hic bikmadilar,aksam eve zorla götürenildim Ilayda'yi,Zeynep'se yarim saat bizden sonra geldi,artik büyüdügü icin bende izin verdim,zaten evimizin hemen arkasinda yol,sadece bir dakika filan sürüyor...





Ilayda kumda oynarken arkadasida hep onun saclariyla oynadi!

Daha sonra Zeynep'ler kücük yigili tuglalardan ev yaptilar.

Bizim cocuk yuvasi 30 yillik,özel bir yer.Daha evvel biraz bahsetmistim ama eklemek istedigim sey,herseyin dogal olmasi,bahcede oyanan oyunlar,ya kumla,toprakla,ya agac yapraklariyla ,camurla.taslarla sopalarla oynaniyor,yiyecekler gibi hepsi natur. (gerci Ilayda yemek yemiyormus orda ama alisacak zamanla artik!)

Tenekeler var,icecek kasalari,bahcede kocaman cok eski bir kayik var,araba tekerleri vs...Cocuklar bayiliyor bunlarla oynamaya.

Arti gecen yil yuvamiza devlet tarafindan sadece 1 Euro'ya hediye edilen,kücük ama epey cocukla dolabilecek,yürüyen kapali bir arac hediye ettiler.Daha dogrusu,kura cekilmis,bize cikmis!

Ailelerde bu tekerlekli,karavan tipi araci bastan sona yeniledi.Esim elektrik,kismini halletti,kimi boyasini,tamirini,icini disini,cok güzel oldu.Cocuklar yagmur yagdiginda orada kalabilsinler diye,degisik bir sey oldu.Bi ara fotografini alirim sizin icin.

Yuva özel oldugu icin,herseyini aileler yapiyor.

O yüzden alacaklari cocugun ailesini,özellikle meslekli kisilerden seciyorlar.

Mesela kimi mutfak bezleri,havlularini yikiyor,kimi alisverisini yapiyor,kimi elektrigini,kimi tamirini,kimi cocuklarin fotograflarini cekip cogaltiyor,kimi hesap kitap isine bakiyor,kimi e mail yollama,v.s.

Tatilde ise,asilan listeye kim nerede genel temizlige yardim edecek,isimlerimizi yazip birakiyoruz,ben tüm dolaplarin icini silip,düzen yapacagim bu sene,zaten cok sevdigim bir is,bu yil bana kismetmis!

Gecen yil,halilari yikamistik esimle...















Bizden simdilik haberler bukadar...(aksam cocuklari uyutmak icin yataga girince uyuyup kalmisim,simdide sabahlamak zorunda kaldim,uyandim uykumu aldim!)

Aslinda artik sizlerlede paylasmak istedigim cok önemli bir sürprizim var ama sanirim simdi hepsi cok olacak,ayrica hem aciktim,hemde biraz uyumam lazim!

Bugün Ilayda'yi dil doktoruna götürüecegim.

 Doktorumuzun maalesef,"biraz bekleyelim,daha erken,düzelir" demesiyle bekledigim randeyuyu, nihayet aldim,! Bugün saat öglen 12.de.

Ilayda'da cünkü hala " K" ve " G " harfleri cikmiyor,kakaoya " dadao"  güzele " düzel " diyebiliyor.Bu yüzden agzindan cikan kelimeler komik bir hal aldigindan bazen kendimi tutamayip gülüyorum...Oda gülerek bazen "dimi anne cot bomit "diyor yazik...Cok komik demek istiyor aslinda,tabi ben anliyorum.

Cok güzel "Dinazoria" yada " Astronout" diyebiliyor ,yani bu kelimeler Almanca ama tam söylüyor zor olmasina ragmen.

 Almancasi süper,Türkce olarakta herseyi anliyor,hergün yeni kelime ve cümlelerle eve geliside süper,fakat bu harflerin calisilmasi gerekiyor,o yüzden yardim alacagiz epey bir süre...


Aslinda ben  herseyden önce  size Opstapje'den ( 18.aydan itibaren baslayan,okul öncesi cocuk egitim programi) bahsetmek istiyordum ama bunlari saklamadan olmazdi...

Insallah bir  sonraki postta...

Görüsmek dilegiyle...Sevgiyle,saglicakla kalin insallah,hersey gönlünüzce olsun...

Yada Ilayda'nin dedigi sekilde " aufviderseeeeen!"...(güle güleeee)

12 yorum:

Unknown dedi ki...

İlayda baya öğrenmiş Türkçe'Yi hadi hayırlı olsun :) Ayrıca fotoğraflar çok güzel olmuşlar..Belli ki minikler çok eğlenmiş,Her gününüzün böyle neşeli ve güzel geçmesi dileğiyle..sevgiler.

Adsız dedi ki...

maşallah ne güzel günler, insan onlara bakınca tüm öfkesi stresi gider. cok güzel bi gün geçirmişsiniz. valla kız kardesler hep sürtüşürler ama birinden birine biri zarar verecek olursa anında öteki kardes kaplana dönüşür biz de iki kızkardeşiz ve aynen durumumuz zeyneple ilayda gibi onun için hiç korkma canım

YeMeK vAkTi dedi ki...

seyrek yazıyorsun ama postların o kadar dolu doluki yorumu tıklayınca ne yazacağımı unutuyorum:)

Ne güzel çocukların etkinlikleri ..ve gerçekten bu minikler hatalarına güldüğümüzde düzeltmiyorlar onlarında hoşlarına gdiyor çünkü gülmemiz:)

sumeyye dedi ki...

hamılemısın yoksa.:)
bu arada nürnberg in adını bıle gormek kalbımı küt küt attırıyor. gelecegım ınsallah :) yakın bır plan olmasada :)

abide dedi ki...

Günleriniz ne güzel dolu dolu geçiyor.Geleceğin tiyatrocusu yetişiyor galiba.Yeteneğinden dolayı zeynep'i kocaman öptüm.

Cafe Pepela dedi ki...

Uuv bravo minik oyuncularımıza! Her zaman ki gibi bütün kareler birbirinden güzel ve renkli.Yüreğine sağlık gülüm,müthiş bir keyifle takip ediyorum yazdıklarını. - kendim yaşıyor,orada bulunuyormuş gibi hissediyorum - Maşallah size..
Tiyatroda fotoğraf olayına gelince,insan o anları hatırlamak,tebessümle yad etmek ister gayet tabi..
İlayda'nın cümle ve kelimelerine bittim,yavrum benim ya Hu:)
Gönülden selam ve muhabbetle..

Feride dedi ki...

yine dopdolusun .. ilayda dil işinin üstesinden geicektir yakında .. zeynep i de tebrik ederim ..fotolar şahane yine güzel vakit geçirmişsiniz bolca.. bol bol öperiz biz de sizi..:)

anneminkizıyim dedi ki...

Merhabalar,
ne güzel günlük gibi bir yazisma olmus, sevgiler...

Bir Terazi Kizi... dedi ki...

Sevgili Suinci,doktora gittik,maalesef sadece biriki harf degil söyleyemedigimiz harfler,yalniz,Ilayda bunu bilerek yaptigi ivin,yani aslinda söyleyebiliyor,ama o simariklikligindan cikarmiyor tam olarak,tabiki doktor ne duyduysa onu kaydetti,yaklasik yüz tane resim gösterdi,Ilayda süperdi,biraz cekingen davransada hepsini söylemeye calisti,bilmedigine sustu,adam yardimci oldu iki secenek sunarak...

Insallah düzelir diyorum,lakin hergün iyiye gittigini düsünüyorum,evde calismamiz gerekne selerde verdi tabiki,Almanca kelimeler,takilariyla beraber.

Okul derken sanirim yuvayi kastettin degilmi? Yoksa Zeynep'in okulu cok normal bizimkilerden farki olmayan bir bina,ayrica oldukca eski.Eger öyleyse,Yuvadan görüntüler alip,birgünde neler yapiyorlar size aktarmak isterim tabii..

Opstapje je simdi basliyorum kismet olursa.Insallah isinize yarar.Biz denedik,memnun kaldik.

Valla günler renkli gecsede annenin dermani kalmiyor yavas yavas...

Gurbetlik hakkinda ise diyecek cok sey var ama en iyisi sessizce düsünmemek...

Yorumun icin cok tesekkür ederim sana...

Zelihacim,Ilayda aslinda Almancayi daha iyi ögrendi desem yeridir.Ben Türkce konustukca o hep Almanca cevap veriyor,bu cok güzel tabi,ama ben Türkceyide tipki ablasi gibi konusamsindan yanayim,yani önce anadilini ögrensin.Simdi buna Almanlarda katiliyor,önce ana dil sonra baska diller,diyorlar.Evet cok eglendiler gercekten,güzel dileklerin icin cok tesekkür ederim,hepimizin günleri güzel gecsin isterim...

Handancim,hosgeldin,yorumun icin tesekkürler,simdilik cok kötü degil ama Ilayda gercekten ablasini kiskaniyor,ikinci cocuklarin hepsi böyle gibi genelde,insallah cok iyi anlasan abla kizkardes olurlar,tek dilegim...

Aylincim cok tesekkürler,evet biliyorum cok uzun oluyor ama hep diyorumya,icimden geldigi zaman yazabiliyorum,yoksa elim varmiyor,sizleri okuyorum bol bol,cok keyif aliyorum...

Sümeyyecim,ne diyecegimibilemedim,sasirttin beni,bunu yazacagim,yarindan sonra...

Nürnbergì cok özledigin belli,ne diyeyim,insallah tam istedigin zamanda gelir,özlemini giderirsin,geldigindede haber verirsen cok sevinirim,vaktimiz olursa görüsürüz...

Abidecim,Zeynep cok zor bir cocuk olmadigindan,ne istediginide bildiginden cok yormuyor beni,neyi isterse yapabilir,özgür.Babasida yillarca Nürnberg'te tiyatroculuk yapmis,hemen üst caddede Tiyatrosu olan cok sevdigi alman arkadaslari var.Cevremiz salonlarla dolu.Isterse neden olmasin.Burda insanlar mesleklerinin yaninda mutlaka bir hobi ile ilgileniyorlar,ne olursa...

Cok tesekkürler yorumun icin...

Pepelacim,begenmene sevindim,cok tesekkür ederim,seninde eline koluna saglik,cok harika bir blogun var,hem yazilarin hem tariflerinle,birde bizleri ziyaret edebilmen cok emek ister dogrusu...

Ufakliklarin böyle tatli konusmasi cok cok hosuma gidiyor benimde,gözlerim doluyor,biz Ilayda'nin her yeni kelimesinde heyecanlaniyoruz,seviniyoruz,cok sükür Allah'ima ki konusabiliyor.

Aslinda tiyatroda ogün benden baska cekenlerde oldu,hemde aciktan,ben kimseye göstermeden cektim!Napalim ,bazen oluyor böyle kuralsizlik!

Feridecim,cok tesekkür ederim,yeniden sizlere kavusmak cok iyi geldi dogrusu,bizde sizi öpüyoruz...

Annemin kiziyim,cok tesekkür ederim...Görüsmek dilegiyle...

Hepinize sevgilerimi yolluyorum...

Bir Terazi Kizi... dedi ki...

Sevgili Suinci,doktora gittik,maalesef sadece biriki harf degil söyleyemedigimiz harfler,yalniz,Ilayda bunu bilerek yaptigi ivin,yani aslinda söyleyebiliyor,ama o simariklikligindan cikarmiyor tam olarak,tabiki doktor ne duyduysa onu kaydetti,yaklasik yüz tane resim gösterdi,Ilayda süperdi,biraz cekingen davransada hepsini söylemeye calisti,bilmedigine sustu,adam yardimci oldu iki secenek sunarak...

Insallah düzelir diyorum,lakin hergün iyiye gittigini düsünüyorum,evde calismamiz gerekne selerde verdi tabiki,Almanca kelimeler,takilariyla beraber.

Okul derken sanirim yuvayi kastettin degilmi? Yoksa Zeynep'in okulu cok normal bizimkilerden farki olmayan bir bina,ayrica oldukca eski.Eger öyleyse,Yuvadan görüntüler alip,birgünde neler yapiyorlar size aktarmak isterim tabii..

Opstapje je simdi basliyorum kismet olursa.Insallah isinize yarar.Biz denedik,memnun kaldik.

Valla günler renkli gecsede annenin dermani kalmiyor yavas yavas...

Gurbetlik hakkinda ise diyecek cok sey var ama en iyisi sessizce düsünmemek...

Yorumun icin cok tesekkür ederim sana...

Zelihacim,Ilayda aslinda Almancayi daha iyi ögrendi desem yeridir.Ben Türkce konustukca o hep Almanca cevap veriyor,bu cok güzel tabi,ama ben Türkceyide tipki ablasi gibi konusamsindan yanayim,yani önce anadilini ögrensin.Simdi buna Almanlarda katiliyor,önce ana dil sonra baska diller,diyorlar.Evet cok eglendiler gercekten,güzel dileklerin icin cok tesekkür ederim,hepimizin günleri güzel gecsin isterim...

Handancim,hosgeldin,yorumun icin tesekkürler,simdilik cok kötü degil ama Ilayda gercekten ablasini kiskaniyor,ikinci cocuklarin hepsi böyle gibi genelde,insallah cok iyi anlasan abla kizkardes olurlar,tek dilegim...

Aylincim cok tesekkürler,evet biliyorum cok uzun oluyor ama hep diyorumya,icimden geldigi zaman yazabiliyorum,yoksa elim varmiyor,sizleri okuyorum bol bol,cok keyif aliyorum...

Sümeyyecim,ne diyecegimibilemedim,sasirttin beni,bunu yazacagim,yarindan sonra...

Nürnbergì cok özledigin belli,ne diyeyim,insallah tam istedigin zamanda gelir,özlemini giderirsin,geldigindede haber verirsen cok sevinirim,vaktimiz olursa görüsürüz...

Abidecim,Zeynep cok zor bir cocuk olmadigindan,ne istediginide bildiginden cok yormuyor beni,neyi isterse yapabilir,özgür.Babasida yillarca Nürnberg'te tiyatroculuk yapmis,hemen üst caddede Tiyatrosu olan cok sevdigi alman arkadaslari var.Cevremiz salonlarla dolu.Isterse neden olmasin.Burda insanlar mesleklerinin yaninda mutlaka bir hobi ile ilgileniyorlar,ne olursa...

Cok tesekkürler yorumun icin...

Pepelacim,begenmene sevindim,cok tesekkür ederim,seninde eline koluna saglik,cok harika bir blogun var,hem yazilarin hem tariflerinle,birde bizleri ziyaret edebilmen cok emek ister dogrusu...

Ufakliklarin böyle tatli konusmasi cok cok hosuma gidiyor benimde,gözlerim doluyor,biz Ilayda'nin her yeni kelimesinde heyecanlaniyoruz,seviniyoruz,cok sükür Allah'ima ki konusabiliyor.

Aslinda tiyatroda ogün benden baska cekenlerde oldu,hemde aciktan,ben kimseye göstermeden cektim!Napalim ,bazen oluyor böyle kuralsizlik!

Feridecim,cok tesekkür ederim,yeniden sizlere kavusmak cok iyi geldi dogrusu,bizde sizi öpüyoruz...

Annemin kiziyim,cok tesekkür ederim...Görüsmek dilegiyle...

Hepinize sevgilerimi yolluyorum...

Bir Terazi Kizi... dedi ki...

Sevgili Suinci,doktora gittik,maalesef sadece biriki harf degil söyleyemedigimiz harfler,yalniz,Ilayda bunu bilerek yaptigi ivin,yani aslinda söyleyebiliyor,ama o simariklikligindan cikarmiyor tam olarak,tabiki doktor ne duyduysa onu kaydetti,yaklasik yüz tane resim gösterdi,Ilayda süperdi,biraz cekingen davransada hepsini söylemeye calisti,bilmedigine sustu,adam yardimci oldu iki secenek sunarak...

Insallah düzelir diyorum,lakin hergün iyiye gittigini düsünüyorum,evde calismamiz gerekne selerde verdi tabiki,Almanca kelimeler,takilariyla beraber.

Okul derken sanirim yuvayi kastettin degilmi? Yoksa Zeynep'in okulu cok normal bizimkilerden farki olmayan bir bina,ayrica oldukca eski.Eger öyleyse,Yuvadan görüntüler alip,birgünde neler yapiyorlar size aktarmak isterim tabii..

Opstapje je simdi basliyorum kismet olursa.Insallah isinize yarar.Biz denedik,memnun kaldik.

Valla günler renkli gecsede annenin dermani kalmiyor yavas yavas...

Gurbetlik hakkinda ise diyecek cok sey var ama en iyisi sessizce düsünmemek...

Yorumun icin cok tesekkür ederim sana...

Zelihacim,Ilayda aslinda Almancayi daha iyi ögrendi desem yeridir.Ben Türkce konustukca o hep Almanca cevap veriyor,bu cok güzel tabi,ama ben Türkceyide tipki ablasi gibi konusamsindan yanayim,yani önce anadilini ögrensin.Simdi buna Almanlarda katiliyor,önce ana dil sonra baska diller,diyorlar.Evet cok eglendiler gercekten,güzel dileklerin icin cok tesekkür ederim,hepimizin günleri güzel gecsin isterim...

Handancim,hosgeldin,yorumun icin tesekkürler,simdilik cok kötü degil ama Ilayda gercekten ablasini kiskaniyor,ikinci cocuklarin hepsi böyle gibi genelde,insallah cok iyi anlasan abla kizkardes olurlar,tek dilegim...

Aylincim cok tesekkürler,evet biliyorum cok uzun oluyor ama hep diyorumya,icimden geldigi zaman yazabiliyorum,yoksa elim varmiyor,sizleri okuyorum bol bol,cok keyif aliyorum...

Sümeyyecim,ne diyecegimibilemedim,sasirttin beni,bunu yazacagim,yarindan sonra...

Nürnbergì cok özledigin belli,ne diyeyim,insallah tam istedigin zamanda gelir,özlemini giderirsin,geldigindede haber verirsen cok sevinirim,vaktimiz olursa görüsürüz...

Abidecim,Zeynep cok zor bir cocuk olmadigindan,ne istediginide bildiginden cok yormuyor beni,neyi isterse yapabilir,özgür.Babasida yillarca Nürnberg'te tiyatroculuk yapmis,hemen üst caddede Tiyatrosu olan cok sevdigi alman arkadaslari var.Cevremiz salonlarla dolu.Isterse neden olmasin.Burda insanlar mesleklerinin yaninda mutlaka bir hobi ile ilgileniyorlar,ne olursa...

Cok tesekkürler yorumun icin...

Pepelacim,begenmene sevindim,cok tesekkür ederim,seninde eline koluna saglik,cok harika bir blogun var,hem yazilarin hem tariflerinle,birde bizleri ziyaret edebilmen cok emek ister dogrusu...

Ufakliklarin böyle tatli konusmasi cok cok hosuma gidiyor benimde,gözlerim doluyor,biz Ilayda'nin her yeni kelimesinde heyecanlaniyoruz,seviniyoruz,cok sükür Allah'ima ki konusabiliyor.

Aslinda tiyatroda ogün benden baska cekenlerde oldu,hemde aciktan,ben kimseye göstermeden cektim!Napalim ,bazen oluyor böyle kuralsizlik!

Feridecim,cok tesekkür ederim,yeniden sizlere kavusmak cok iyi geldi dogrusu,bizde sizi öpüyoruz...

Annemin kiziyim,cok tesekkür ederim...Görüsmek dilegiyle...

Hepinize sevgilerimi yolluyorum...

Bir Terazi Kizi... dedi ki...

Bir hata olustu yine 3 kez yolladi!