28 Şubat 2014 Cuma

ÜC - DÖRT YAS EGITIM PROGRAMI ,FAALIYETLERI BIRINCI KISIM ve bendenizden ...

Merhabalar sevgili günlügüm,yeniden kavustuk birbirimize,merhaba!:))

Jet hiziyla oturdum bilgisayarin basina,günlerdir yine kafamdan yaziyorum,ogün neler oldu,ilginc olan seyler,neler hissettigim filan,ama suanda hicbirini degil,birgün aklima düsen birkac bilgiyi paylasmak istiyorum.












Bu programdan cok önceleri bahsetmistim,ama devam edemedim,simdi ise söz vermiyorum ama eklemeye calisicam.

Aslinda genel olarak neler yapilmali evde cocukla bahsetsemde yeter.

Herseyden önemlisi egitmenlerimizin bize ögrettigi tek sey" cocugumuzla günde sadece ve sadece 15 dakika, birlikte ,oyun oynamak,kitap okumak,yada faaliyet yapmak!"

 evet sadece ON BES DAKIKA  yeterliymis,fakat kaliteli bir on bes dakika,gecistirilmis,tamamlanmamis yada  tam ögretilmemis olanindan degil!.

Gercektende bir düsünürsek ,cocukla sadece bes on dakika oynayabiliyoruz,yani ben,ya kitap okuyorum,yada birsey ögretmeye calisiyorum, trenleriyle bile oynarken  hemen bitsin istiyorum,ya yapilacak isim var,ya yorgunum,ya kafami dinlemek istiyorum.

Bu programin adi, HIPPY.    Almanya da yasayan Türk anneleri icin düsünülmüs,baska dillerde varmi bilmiyorum,sahi Arzu varmi bu programin Rusca si,Yunancasi? Bu arada dün yine Barbara ile selamlastik,sanirim bizim mahalleye tasindi,onu cok fazla görmeye basladim,tam soracaktim programa nerden ulasabiliriz diye,hemen Nuray dan alacagin geldi aklima durdum.

Biz Onur`la 9.haftaya geldik bile,bazen öyle yapiyorki, bir kitap ,iki hafta üst üste yaptiriyor cenem yoruluyor,zorla birakiyorum,bazende istemiyor,oyuna  daliyor,simariyor,dalga geciyor zamanimla, bende o ne zaman isterse o zaman devam ediyorum.

Bende de ikinci sene  tam degil eksik,belki  bende alirim yenisini elimdekiler bitince...

Ne diyordum,evet Türk anneleri cocuklarina evde Almancayi ögretsin,hem onlarin diline yardimci olsun,hemde cocuklar okula daha bilincli gitsinler diye düsünmüsler,valla süper olmus!

Bu programa  dört yasindan itibaren baslaniyor, ben biraz erken basladim biliyorum ama Onur Batu nun kizlardan ve izledigi filmlerden Almancasi cok iyi,herseyi anliyor gibi, az konussada.


Bir haftalik verilen  PROGRAM ,günde bir konu sartiyla bir haftada bitiriliyor,ama genelde vakit olmadigindan ya iki günde yada üc günde bitiriyorduk,cünkü yuvadan gelen yorgun cocukla ders yapmak zordur!


Ilk seneden  baslarsak; daha dogrusu bir baslangic olacaksa ilk haftadan,

Öncelikle bizlere on iki adet hikaye kitabi  verildi, cok ilgi cekici ve ögretici kitaplardi bunlar,hala elimde cok sükür,onlardan yardim aliyoruz dogru Almanca icin. Simdi kitaplari degilde diger calismalari yazayim,

1-   Hem kitabin konusu hemde söyle bir kücük faaliyet bu, SESLER.

neler duyuyoruz? ,duydugumuz seslerin    neler oldugunu soruyoruz,bildiklerini söylüyor,bizde ekliyoruz,anlatiyoruz.

2_ Iki tane, oldukca büyük karenin icine birer bardak koyuyoruz ve bunlarin ne oldugunu soruyoruz.

3_ Bardaklar ayni ise aynimi degilmi sorusu,tabi bu dört yas icin cok basit kalabilir,siz daha farkli seylerle devam edebilirsiniz, Almanca dilini ögretmeye calistigimizdan bu sekilde basit olandan baslamak en dogrusu,hani "What is your name? My name is Serpil." gibi,en kolayi!  (Bu kareler icine istediginiz  kadar objeyi koyup kullanabiliriz.)

  Sonra iki degisik seyi koyup soruyoruz.Bunlar aynimi degilmi, cevabi,hayir farkli ,Su yüzden...gibi.

4_ Simdi ellerini masaya koyduruyoruz,bizde koyuyoruz,kücük parmak,bas parmak,isaret parmagi gibi parmaklarimizin adlarini ögretmeye calisiyoruz, önce ögretip sonra soruyoruz.

5_ Sonra kimin eli daha büyük kiminki kücük diye soruyoruz.

6_ Simdi ayagini bir kagida cevreleyip cizmesini istiyoruz,cizemiyorsa yardim ediyoruz. Bizde ayni sekilde ayagimizi baska bir kagida  cizip,sorularimizi sormaya basliyoruz.

 Bu benim ayak izim,hangisi daha büyük hangisi daha kücük .

(bizim burda ögrendigimiz bir sürü almanca kelime oldugundan benim icin cok kiymetlidir,yoksa basit gelebilir,mesela ayak izi " Fussabdruck" " ayakta dikil! ,"stell dich" ,bir cizgiyle cevrele " male eine Linie!" gibi.

7_ Simdi elimdeki kagitta üc tane alt alta cizilmis resim var.

Üc kücük kiz  ve hemen yanindan baslayan direk giden   yatay bir cizgi ,karsilarinda olan  evlerine gitmek istiyor. Ve o aradaki mesafeyi bir cetvelle ciziyoruz,simdi onun yapmasi gereken her kizi evine önce parmagiyla,sonrada kalemle cizerek takip etmek,

burda amac yavas yavas kalemle dogru cizgiyi bulabilmesi,yazi kalem iliskisi,parmaklarini ellerini kullanma,Almanlar buna " Feinmotorik" diyorlar ve de onlar icin cok önemlidir!

Yani bunu  illaki satin alip hazir kullanmaya gerek yok,insan bu tür seyleri kendiside hazirlayabilir,tabi önce neler yapmak gerektigini bilmek gerekiyor,ben bilmiyordum.,simdi ögrendigim icin cogu seyleri kendim yapmaya calsiyorum.

8_ Bu sekilde hazirlanabilecek örnekler;

Bir kücük erkek cocuk okuluna ulassin,yine kücük kizlar ciceklerine v.s. Simdilik yan cizgilerle ama diger haftalar yukari asagi olacak.

9_Yine kitabimizdan sesleri sormuslar,bu nedir diye,mesela köpek vardi,nasil ses cikarir,koyun,tren sesi,araba sesi ,saat sesi ve ari sesi sorulmus.

bu arada  ona, sessiz kalip, mesela gündüz kus seslerini,tikirdilari,saat sesini dinletebiliriz,cok heyecanlaniyorlar,mesela degisik kuslar var bizim burda,onlari duyunca Onur cok heyecanlanmisti!

10_ Arada oyun haliyle sunu yaptirmislar;

Mesela simdi sen bir köpek olsan nasil ses cikarirsin, yapiyor,koyun olunca mee diyoruz, ortalikta geziniyor,hosuna gidiyor,

(Almanlar da farkli tabi,mesela inekler burda Muuh muuh diyolarmis,halbuki hicte öyle degil,bas baya mööö derler! )

11_ Birde bu sorulari söyle sormuslar., mesela;

Hangi hayvan hav hav der,hangi hayvan möö,hangisi viz viz gibi,bu seferde hayvani bilsin.!

12_ Simdi yine bir kagida en üste dört kücük cocuk cizip dikey olarak cizgilerimizi ciziyoruz, ve kalemle asagiya  kadar inmelerini sagliyoruz,cizgiler tam yerinde olmayacaktir,hic önemli degil,daha kücükler,bunlar sadece alistirma.

Yine dört cicek cizip  asagidaki dört ariyla bulusturabiliriz. Birde bu cizgiler kesik kesik olabilir, kisa kisa uzun uzun aralikli...

13_ Yine ayilar ve bal küpleri,fakat bu sefer hepsini sirayla degilde,bir ayi,bir bal küpü gibi siralarsak dikkatinide ölcmüs oluruz,

yani sorular soruldugu sekilde cevaplanmali cocuk tarafindan, bal küpünden ayi ya degilde hep, ayi dan bal küpüne git gibi...(örneklerinizi süper fikirlerle zenginlestirebiliriz!)

14_ Simdi yine büyük kücük kavrami fakat söyle sormuslar;

önce ayaklarimizi yan yana koymusuz, terliklerimizle beraber,hangisi kücük hangi ayak kabi büyük.

sonra birer cift corabimizi yan yana koymusuz,hangisi büyük göster gibi.

en sonunda da corabini  ve ayakkabisini giymesini istiyoruz, yapabiliyorsa ne mutlu Onur Batu üc yasini gecti yapamadi,ama en azindan pijamasini  pantololunu giyip cikarabiliyor cok sükür!

15_  Son iki yapragimizda da sunlar varmis;

iki ördek,biri büyük biri kücük,iki fici yine büyük kücük ve iki sise ve  yelkenli cizmisler-

Bu arada bildigi her resmi boyamasini istiyoruz ondan,kaleme ne kadar erken alisirsa o kadar iyi!

Ben üc cocugumda da bunu yasadim,verdigim vermedigim hangisi iyi hangisi kötü durumda biliniyor,mesela Zeynep è esimin yüzünden kalemi cok vermedim, duvarlari karalamasin diye,eline ekmek vermedik yere dökülmesin diye,baktik hic bir seyi agzina götürmüyor doktora sordum,normal degil her bebek agzina almayi denemeli! dedi,o gün ekmekleri ve diger bilumum oyuncuklari verdim,iyi oldu!

Daha sonraki cocuklarada korkudan her yeri boyattirdim,hala izleri var cikmiyor!

16_ Sonuncu sayfada ise;

resimlerle hikaye anlatimi,resimleri siraya koyma,hem konusmayi saglama hemde dikkati.

mesela üc resim cizmisler ayri ayri kare kagitlara,birisinde bütün elma.ikincisinde  yarim elma,ücüncü resimde de sadece cöpü kalmis bitmis elma.

Önce resimleri anlatiyoruz,aciktik elmayi aldik,isirdik ,yedik ve bitirdik. gibi masalimsi bir sekilde!

simdi sorulari soruyoruz;

bu hikayeyi anlatmak istediginde ilk olarak hangi resim gelir,sonra hangisi ve  en sonuncusu.

Resimleri siraya diziyor.

cocuk tam yapamiyor ama en azindan bir baslangic hazirlayacaginiz diger resimler icin ona güzel fikirler verebilir.

Bu arada kesmemiz icin bölümler,resimler oluyor onlarida kesiyoruz,bazen ona yaptiriyoruz,mesela Onur Batu makasla her seyi kesebiliyor. Kizlara pek vermemistim korkumdan...

Bu program icin evimize her hafta bir Türk bayan gelmisti,ismi Arzu `ydu!

kendisine burdan coook tesekkür ediyoruz tekrar,sabirla programi tanittigi ögrettigi icin!

Kolay bir is degil hergün bes alti aileye gidip ayni seyleri okumak göstermek,bende  fazla okumadi ama insallah yinede yorulmamistir diyelim,yorumlarini bekliyorum Arzucum selamlar sana...

Hergün on bes dakika cocugunuzla bunlarda birini secip,ya da kapasitesine göre birkacini yapabilirsiniz,eminim faydali olacaktir,bizim Almanca gittikce gelisiyor ve ben cok seviniyorum buna!

&&&&&&&&&&&&&&


Kendime geldim yahu!

O neydi öyle,tufan gibi!

Gerceklerle yasamaya devam simdi! (doktoru aramamla kendime geldim,  her zamanki gibi,iki yil bas agrisi cekip doktora gittikten sonra agrimin kesilmesi gibi,:)))

birde ;

Suanda cok sinirliyim!

O kendini bilir birine,epeyce  de sürecek gibi!

 Kendimi  Bulgar peynirine verdim! :))

hih!

Aslinda benim babaannemin eskiden elleriyle yapip bidonlara dösedigi o harika peynire Bulgarlar masaallah kücük kücük tenekelerde ne güzelde reklam yapiyorlar,bayiliyorum ama.!:))

Tonlarca Yalan Dünya yi haftalardir ancak bitirdim,yani artik izlemedeyim,sira Umutsuz Ev Kadinlari nda,Yasemin è de bayiliyorum bu arada...


Yorumlarinizla beni yalniz birakmadiginiz icin de tekrar tesekkür ederim,iyiki vardiniz!

sevgiler

SERPIL.





31 yorum:

susamcorekotuFeriha dedi ki...

çocukların dünyasına inebilmek çocukluğa da dönmek gerekiyor değil mi ?
mutlu huzurlu oyunlarınız günleriniz olsun

Adsız dedi ki...

sen böyle anlatinca okadar istedimki mina`yla baslamayi,yarin hemen nuray`i ariycam.Ayrica ben severek yapmistim seninle hic te yorulmamistim ve zeynep te biraz katkisi olduysa bu programin gercektende cok mutlu olurum.Öpüyorum....

Esen Can dedi ki...

Serpilcim yaaa, bu nasıl bir post, sen nasıl sabırlı bir kadınsın, nasıl anlattın onca şeyi, pes vallahi, ama çok da takdir ettim seni ;) Tek tek okudum Onur'la yaptıklarınızı ve her birinde Ali Deniz ve beni düşündüm, yapabilir miyiz acaba diye. Ali Deniz biliyorsun eskiye oranla çok iyi olsa da üç kelimelik cümlelerden daha uzun cümle kuramıyor, anlatamıyor yani çok uzun uzun. O yüzden bir kısmını yapamayız ama şu çizgi çizdirmeleri falan, büyük küçük leri bir de yapabiliriz galiba. Bir deneyeceğim bakalım ilk fırsatta, sağol paylaştığın için, çok faydalı olacaktır eminim pek çok kişiye (etiketlere dikkat etmedim, koydun di mi, aramalar için!)
Senin daha iyi olmana da çok sevindim... Allah çok daha iyi etsin inşallah arkadaşım...
Güzel postlarını bekliyorum her daim ama daha sık sık e mi :)
Öperim çok....

cocugumlaeglenirken dedi ki...

ne güzel ayrıntısı ile anlatmışnız. Harika bir blog. Bende beklerim
http://cocugumlaeglenirken.blogspot.ru/

Unknown dedi ki...

Annelik harika sizinde sabrinizi kutluyorum bsnada beklerim igneiplik1.blogspot.com

Aner dedi ki...

Kesin bu oyunlar ileride bana lazim olacak :) Bende senden kopya cekerim :)

deeptone dedi ki...

miribaaaa. hoşgeldiniiz. ewciwomen aner nihal. arkadaşlarım da varmış ki sizdeeee :) görüşürüz kii.:)) son iki yazınızı da okudum fotoları da sevdim ayrıcaa :)

Adsız dedi ki...

8 Mart Kadınlar günün kutlu olsun. Ayşegül

marifet ellerimizde dedi ki...

Serpil cnm nefis bir paylaşım olmuş bence birçok kişi bu yazdan ve dirayetinden faydalanmali canım. .sevgiler

sadecenaciye dedi ki...

serpil içtenliğin ve sabrın için çok teşekkürler (izleyiciler gadgetin yok)samimi ve güzel yorumların yüzümü güldürdü... sağol senin gibi dostlara ihtiyacım vardı...

CANBOGAZDAN dedi ki...

caniimmm donmussun cok sevindim. bakiyorum bakiyorum yoksun :( daha sık yazi bekliyorum bak ona gore ;) optum cok...

Sevil Şahin dedi ki...

Çocuk olmak onlar gibi düşünmek çok zor.
Ben hep istemiş ve hayran kalmışımdır. Seni tebrik ederim ve bu paylaşımı bizimle yaptığın içinde kendi adıma teşekkürler
Sevgiyle kal

cocugumlaeglenirken dedi ki...

deeptone seni burada görmek te güzel. yeni yayın var mı diye bakmaya geldim ama bulamadım canım. yeni yayın yokmu ?

Bir Terazi Kizi... dedi ki...

Sevgili Susam Cörekotu haklisiniz galiba,hep cocuk kalmakla isimiz dahada kolaylasiyor sanki,dün benim kaykayda kaydigim gibi:))

Cok tesekkür ederim yorumuuz icin efendim seviler size...

Bir Terazi Kizi... dedi ki...

Arzucum katkisi olmazmi,iyiki bu programlari yapmisim,hernekadar esim ilk basta gereksiz görsede ona inat yaptik!

Seni yormamis olduguma sevindim,seni tanidigim icinde cok mutluyum ben,senin gibi insanlari bulmak o kadar zorki! Bugün biraz kafani sisirdim kusuruma bakmiyorsun degilmi,hakkini helal et canim!

merakla bekliyorum Mina`yi,tepkisini,cünkü Zeynep bazen istemiyordu yapmak,Ilayda ise zevkle yapiyordu,cocuklar farkli yaklasiyor bu olaya...

iyi ol ve beni ara yarin kahvaltiya gidelim de tamammi bekliyorum seni,izine gitmeden bulusalim,cok öpüyorum,cok tesekkür ederim sana zahmet edip yorum biraktigin icin!sevgiler.

Bir Terazi Kizi... dedi ki...

Esencimmm!

Seker kadinim benim!

Cok seviniyorum yorum biraktiginde ,hele böyle uzun olunca sevincim ikiye katlaniyor,ama mecbur degilsin ha sakin unutma,ben asla darilmam!

Ali Deniz sanirim Benim Ilayda gibi gec konusacak,merak etme birden acilip birer birer dökülecek kelimeleri birgün!

Aslinda keske resimleri ile verseydim böyle cok kuru ve bir alicisi yok gibi oldu,tam kelimeyi bulamadim simdi! Ama bundan sonra resimleri ile vericem,bazilari karalanmis ama olsun,cünkü ben Onurà yeni almadim,ablalarinin eskilerini kullaniyor garibim,yeniyede geek yok dedgigim gibi,fikirler lazim bize sadece...

evde kendimiz hazirlayabiliriz,fakat iste her programda birde kitap okuyoruz yasina göre ve o kitaptan da sorular soruyoruz,bunu sen evdeki herhangi bir kitaptan okuyup sorabilirsin...

iyiyim iyiyim de cok felakaet yeni bir ev yeni esyalar ve o muhtesem figüre kavusmak istiyorum,Allah`tan diliyorum bunu:))

Coook tesekkür ediyorum sana, yeni postunu okuyamadim henüz ama gelicem,söyle rahat bir zamanda okumaliyim seni,yazdiklarin önemli benim icin!

Insallah seneye sizleri ziyaret etmek istiyorum,kisada olsa tanismak görüsmek,insallah...

Bir Terazi Kizi... dedi ki...

nihal hanim hosgeldiniz!

Cok tesekkürler yorumnuz icin,aslinda cok önceden yapmam gerekiyordu iste zaman bulamadim,yazamadim derken...

Size üye olmak istiyorum ama bir türlü gerceklesmiyor,ben böyle durumlarda sayfanizi blog listeme ekleyip öyle takip ediyorum.Uzun uzun gezemedim sayfanizi ama isimize yarayacak cok sey bulacagima eminim!

Tekrar tesekkür ederim,sevgiyle kalin...

Bir Terazi Kizi... dedi ki...

Sevgili igne iplik sizde hosgeldiniz sayfama,haklisiniz annelik süper,cok tesekkür ediyorum yorumunuz icin,sizede üye olmak istiyorum ama bir türlü gerceklesmiyor,ama blog listeme ekleyip sayfamda kendinizi görebilirsiniz,cok harika dikis biliyor olmaniz bende sizi tebrik ederim,sevgyle kalin...

Bir Terazi Kizi... dedi ki...

Anercim kayit et bunlari,yada sen en güzeli Hollandali`lardan yardim al,ünkü bu program Almanya`ya sizin ordan gelmis!

Insallah canim birgün seninde güzel haberlerini aliriz! Cok tesekür ederim sana yorumun icin...

Bir Terazi Kizi... dedi ki...

Sevgili Deep! Sonunda tanisabildik! Hosgeldin diyorum! isin komigi ben seni bir erkek blogger saniyordum! Cok üzgünüm... Bloguna ulasamadan böyle bir düsünce oldu,sonrada unutulup gittin,taaki kitabinin ciktigini duyuncaya kadar,gelip tebrik edemedim ama cok sevindim,tebrik ederim,basarilarinin devamini dilerim,yine beklerim tabiki,cok öpüyorum seni!sevgiler...

Bir Terazi Kizi... dedi ki...

Aysegülcüm!!! Yine geldin,cok tesekkür ederim,tam zamaninda geldi yorumun,kendine iyi bak lütfen görüsmek dilegiyle...

Bir Terazi Kizi... dedi ki...

Sevgili Zeynep cok tesekkür ederim canim yorumun icin,insallah birazcik fayda olur,cok sevinirim tabiki...

cocugumlaeglenirken dedi ki...

canım bloğa üye olma sorunu genel bir sorun galiba. pek çok arkadaşım farklı bloglara üye olamıyor http://cocugumlaeglenirken.blogspot.com.tr/search/label/blog%20t%C3%BCyolar%C4%B1 bu linki debersen üye olabiliyorsun sevgiler

Bir Terazi Kizi... dedi ki...

Sadecenaciye canim hosgeldin!

ne iyi ettin yorum yazmakla,ben tesekkür ederim, o aksam beni o huzursuz karamsarligimdan aldin gittin,Allah razi olsun,kendimi okumaktan devam etmekten alamadim yani!Yazdim da yazdim!

Hele o tüm postlarina sizi seviyorum yaziyosunya,onu cok sevdim ama en cok "arpacik seni sevmiyorum!" demene güldüm,orda koptum!

Yine gel olurmu,bu ara seni okuyamadim,cok ihtiyacim oldugunda seni okucam,özelsin benim icin! sevgiler sana.

Bir Terazi Kizi... dedi ki...

Sevgili Canbogazdan canim cok tesekkür ederim sana iyiki varsin! SIK SIK GÖRÜSMEK DILEGIYLE O ZAMAN!öptüm

Bir Terazi Kizi... dedi ki...

Sevilcim haklisin sanirim,onlar gibi düsünmek bazende zor oluyor tabii,ben tesekkür ederim,nacizane benimki,elimden ne geliyorsa, her firsatta birseyler ögretmek hosuma gidiyor benim,ben tesekkür ediyorum size yorumnuz icin,yeniden görüsmek dilegiyle insallah,sevgiyle kalin...

Bir Terazi Kizi... dedi ki...

nihal hanim o sekilde de denedim,olmadi ama bu aksam bir daha denicem,dünün yorgunlugu üzerimde olacakki sabah ufak kizim yollayinca oglumla 11 e kadar uyuduk,cok iyi geldi:))

Aklimdasiniz Cuma aksamlari yalniz kaliyorum biraz yazmaya calisicam programin devamini, sevgiler size...

deeptone dedi ki...

mimledim seniiiii bana neeee :)

Bir Terazi Kizi... dedi ki...

ah deep cok borcum oldu ama,bir terazi gördüm ama anlamadim,yinede cok tesekkür ederim dedigim gibi cok seviyorum ama hemen yazamiyorum:))

deeptone dedi ki...

benim bildiğim tek terazisin :) olsun yaa üzülmeeee ilerde başka mimleri yaparsın kiii :)

Bir Terazi Kizi... dedi ki...

Anlayisin icin cok tesekkür ederim,asiri yorgunluktan ve bazi kücük sorunlardan uykum kacti yorumunu görünce yazmak istedim,iyi geceler Türkiye!Iyi geceler Sade ve Derin!