31 Ocak 2010 Pazar

NÜRNBERG VE BEN!








p
                Evet arkadaslar,hazir konu acilmisken Nürnberg'ten,biraz bahsetmek istedim sizlere;ben nerde ve
nasil bir yerde oturuyorum.

               Bir kere Nürnberg' in en eski ve 2.Dünya  savasindan sonra ilk kurulan mahallesinde  ikamet etmekteyim.Mahallemi seviyorum, her nekadar disardan insanlara,eskiden oldugu gibi sanilan haliyle,korkutucu gelsede! Aslinda öyle degil efendim...

              Cok eskilerde buralarda kötü seyler olurmus,valla nedir diye sorsaniz söyleyemem,ben hic sormadim cünkü...

              Normalde adina "Gostenhof" denir,fakat Nürnberg'te cogu insan "Gostanbul" diye hitap eder!

             Türklerin en cok yasadigi semttir,ama ben sadece tek tük oda bazen karsilasirim!

             Her caddede mutlaka ama mutlaka bir dükkan vardir,bu bir lokanta olabilir,birahane olabilir,müzik aletleri satan bir yer yada eskici olabilir...(eskiciler Avrupa'da pek  meshurdur!)
 
            Cevremizde yeteri kadar park alani oldugunu yazmama gerek yoktur herhalde.            

            Normalde oturulmaya korkulan bu semtte,genelde okumus meslekli ,medeni Almanlar yasar...

            Cocugumun ögretmenleriyle ayni mahallede oturuyorum yani!

            Evime üc dört dakika uzaklikta Metro vardir ve beni gerektiginde Havaalaninin icine kadar götürür,heryere götürür!

            Bu yüzden arabamiz yoktur bizim! Cünkü hersey evimize cok yakin...

            Türkiyede´n gelenlere, maalesef kazalara sebep olduklari icin burda yeniden ehliyet yaptiriyorlar,ama bence cok haklilar,cünkü burda sagdan  gelen öncelikli  kurali var ve ben bu kurala hala alisamadim!(gecen hafta basladigim yeni isimde haftanin üc günü araba kullanmak zorundayim!!!)

           Evet tabiki bende gelir gelmez ehliyetimi yaptim ve cok kisa bir zamanda,ilk sinavimda ehliyetimi almaya hak kazandim.Sevinmedim,ben zaten araba  kullanmasini bilen biriyim,bunu bende biliyorum yani!!!

           Benim ehliyet aldigim günün ertesinde sevgili esim güzel bir bisiklet alip geldi! Önce bisikletle yollari taniyacakmisim! Hala bisikletin üstündeyiz anlayacaginiz,araba cok masrafliymis!

          Evet ne diyorduk,iste hersey böyle ayaginin dibinde olunca arabaya ihtiyac kalmiyor gercekten.Kizlarin yuvalari hemen üst cadde,iki dakikada gidiyoruz sabahlari,o yüzden cok erken kaldirmiyorum onlari.

         Iki üc cadde asagimizdada uzun bir nehrimiz var.Park alanlari,gril alanlari,alabildigine yesillik,spor sahalari da bulunan,gittiginiz anda sakinlestiginiz,müthis bir ferahlama alani.Icinde acik yüzme havuzuda dahil... Simdide cocuklar bazen okulla bazen benimle beraber kizak kayiyorlar orda...Bu Almanlarin kizaklari pek meshur,hani Caillou'da varya onun gibi...Kizlar (Sahane ve Fevkalade!)inanin bende ilk kez bu sene kizak kaymasini kesfedebildim!Traji komik bir durum bence.Yillardir iki kizak hatta suan üsttekiler yeni tasinda,onlarinkiyle dört kizak oldu,ben ilk kez bu sene kaydim!Hep merak ederdim,bunlari ne zaman kullaniyorlar diye ama kaymak aklima gelmiyordu!Bazen insan takiliyor,tabi bu benimkisi sizinkinden biraz farkli,bir cesit algilayamama durumu!Bunun icin esime cok kizdim gecenlerde"neden bana bunu hatirlatmadin?"diye,o da" ben nerden bileyim"dedi,bende "herseyi pekala biliyorsun ama"dedim,güldü tabiki,isine gelmedi.

        Aslinda canim okadar cok fotograf cekmek istiyorki,yani makinalarin hicbirini kullanamiyorum ya kesin ondan,yoksa bu kadar hevesli olmazdim!(evde muzun kalmadigini farkettigimde canimin felaket muz cekmesi' gibi !) Yillarca fotograf cektim,cok merakliydim,ama bu dijitaller ciktigindan beri,inanin sogudum resim cekmekten,bilmiyorum ben böyle hissediyorum...

       Ben ilk firsatta bririnden ayarlayip,size bu bölgenin fotograflarini gösterecegim,söz veriyorum!

       Hatta bizim sokaga paralel bir caddede kücük bir dükkan var,orayi ilerde kiralayip,pastane türü birseyler satmak istiyorum...Evet simdi dolu biliyorum ama, benimde zaten zamanim yok ,kizlar kücük diye hicbirseye el atamiyorum,onlar biraz büyüyene kadar dolu olsun sonrada benim olsun,diye hayal ediyorum!!!!

       Valla bakmadim ama cok uzun oldu sanirim,sizi yormak istemem,hepimizin zamani cok kiymetli,o yüzden burda kesiyorum,aklima gelen detaylari yazmayi sonraya birakiyorum,ve sizi saygiyla selamliyorum efendim...

       Hepinize baslangici süper olan,iyi bir Subat haftasi diliyorum.


Not: Üstteki fotograflarda,bizim Rosenau Parkimizdan.Gezici oyun yeri kurmuslardi,yilin bazi aylarinda,parklarda üc gün boyunca ayni gösterileri yapiyorlar,sarayli kiyafetleriyle,cocuklarinizda bu tür gösterilere dahil oluyorlar,isterlerse..Resim yaptilar(büyük bir karavanin üstünde kareyle cizilmis sinirlarda bir kagit üzerine,yagli boyayla),ellerinde uzun sopa ve iplerle oynadilar,üstüste kule yaptilar,yer minderinde jimnastik hareketleri ve yukarda görülen sandiklari üstüste koyma ve sonrada onu ittirip
havada sallanma gösterisi.Hepsi cok güzeldi,sadece birgün gidebildik,birgünde zaten yagmur  vardi.
        
                                              

   

7 yorum:

Jack T dedi ki...

Hi Serpil,

habe leider so gut wie nichts verstanden.
Nur so viel das Du in Gostenhof lebst und ein Fahrrad bekommen hast.
Ich nehme an das ist dein Tochter. Sehr hübsches Kind.

LG Jacob

Bir Terazi Kizi... dedi ki...

Hallo Jakob,

Ich hätte gerne für dich alles noch einmal auf Deutch screiben! aber leider mein Deutsch nicht so gut wie die Deutschen,also habe ich angst bischen wenn ich falsh screibe und so...

Aber du hast gut verstanden,ich wohne in Gostenhof,habe bischen von hier erzählt.

Auserdem,nach dem Führerschein gemacht habe ,hat mein mann für mich ein Fahrad gekauft!

Und habe ich von unseren Rosenau park erzählt...

Du hast genau gesagt,die sind meine Töchtern...

Für uns auch die beiden wirklich niedlich...

Danke für dein Kommentare...Wenn du trozdem irgindwas Fragen hast,kannst du mich einfach Fragen...

Wenn du mich Fragst,ich bin seit acht Jahre in Deutschland...

Und du,wo wohnst du in Nürnberg?

şahane dedi ki...

AY NOLMUŞ ORALARDA eskiden? meraktan ölürüm ben şimdi..kötü şeyler derken ne gibi kötü şeyler?
Ahh ah, caillou'ya özendik biz de kar oynayalım dedik kızımla, ertesi gün hooop kızım hasta..bir haftadır çekiyorum,bir daha Caillou'ya özenmek mi..aslaaa!

Bir Terazi Kizi... dedi ki...

Sahanecim tatli yorumun icin tesekkür ederim canim!

Bu semtte cok eskiden kavga,gürültü,eglence icinde insanlar yasarmis,genelde ayni görüste insanlar oldugu icin adi cikmis iste,ama simdi gercekten sakin.

Fakat ben artik burdan tasinmak istiyorum,su aralar kücük capli depresyonumdan dolayi,herseyi degistirmek istiyorum,ev dahil herseyi!

Sahane aslinda biliyormusun cocuklar soguktan hasta olmuyorlar,yani sen hasta oldu demissinya,ondan dedim,belki birgün önceden üsütmüs olabilir,denk gelmistir yani.

Kalin giyindikleri zaman terliyorlar ve en ehlikeli olani bu bence ve ben bu kis Ilayda'yi hep bu sebepten hasta ettim,güya koruyorum!

Doktorda bir sefer (bu arada iki bayan doktorumuz var,birisi üst caddede digeri iki cadde asagida!)kendimi suclamistim,benim yüzümden oldu diye,sagolsun kadin,"kendinizi suclamayin,cocuk bu tabiki hasta olacak ayrica o zamanki öksürügü ici Nürnberg'in birgün önceki gece, kötü hava sartlarina sahip oldugunu bu yüzden öksürük normal "demisti,ama ben genede rahatlayamamistim.

Kizini öp benim icin...

şahane dedi ki...

hımmm..tebdili mekanda hayır vardır derler büyükler ama bence,insan nereye giderse İÇini beraber götürüyor..iç huzurumuzu, iç barışımızı sağlamamız lazım..Kızım sana söylüyorum,gelinim sen anla (kız=sen,gelin=ben oluyoruz burda:)))
geçen bir doktor aklıma yatan birşey söyledi tv de..kendisi KBB uzmanı..insanın soluk borusunda tüycükler varmış..ayağımızı ve başımızı üşüttüğümüzde bunlar geçici olarak felç olurlamış..böylece etrafta denk geldiğimiz virüsler vücudumuza girermiş.."taşa basma,saçın ıslak dışarı çıkma,uyuma" öğütleri boşa değil yani..sevgiler

Jack T dedi ki...

Hi Serpil,

Du könntest um Dir die ganze Mühe zu sparen und auch noch dein Blog in anderen Sprachen zur Verfügung zu stellen, einfach ein Translator einbauen.
Ja , Du sagtest , Kinder sind das teuerste was wir haben...
Ich wohne in Eibach...

LG Jacob

Bir Terazi Kizi... dedi ki...

Hallo Jakob,du hast gut gesagt,aber ich habe sehr wenig ziet und auserdem manchmal fühle ich mich nicht gut...

Deswegen,brauche ich noch ein bischen zeit für das,aber danke dir ganz herzlich,wusste ich nicht,das ich das aufbauen können...

Liebe Grüße.