24 Kasım 2014 Pazartesi

KAN PLAZMASI NEDIR? Kandaki suyun bagislanmasi ve bende bir VERICIYIM!! (PLASMA SPENDEN)


 Kan plazması nedir?


Plazmanın yaklaşık %90’ı sudur, kalan %10’u protein, mineraller, atık maddeler, pıhtılaşma faktörleri, hormonlar ve immunogloblinler içerir.

 




Kan plazması kanın sıvı bileşenidir, toplam kanın yaklaşık yarısını meydana getirir. Plazmanın yaklaşık %90’ı sudur, kalan %10’u protein, mineraller, atık maddeler, pıhtılaşma faktörleri, hormonlar ve immunogloblinler içerir.

 Plazma olmasaydı, kan hücrelerinin vücutta hareket ederken yol alabilecekleri bir aracı olmazdı. Plazma vücutta birçok başka yararlı işlev de sürdürür.

Kan plazmasını kandan ayırmak çok kolaydır. Kan hastadan alınır, ardından santrifüje katılabilir. Kan döndükçe ağır kan hücreleri dibe çöker ve plazma yukarı çıkar. Plazma genelde saman rengidir ama sağlığa ve plasmanın ev sahibinin beslenmesine bağlı olarak bulanık veya grimsi olabilirler. Donörün sağlığı hakkında daha fazla bilgi edinmek için plazma üzerinde testler yürütülebilir, kan hücreleri de bilgi için analiz edilebilir.


P lazma vücutta dolaşıma girdikçe süt dağıtan sütçü gibi davranır. Plazma vücudun hücrelerine çeşitli maddeleri bırakır ve işlenmeleri için atık ürünleri alır. Kan plazması sürekli akar ve plazmanın bileşenleri daima yenilenir.  Beslenme ve atık temizliğine ek olarak plazma, vücuttaki enfeksiyonlara saldıran bağışıklık sistemi hücrelerine de ev sahipliği yapar ve hormonlarla pıhtılaşma faktörlerini dağıtmak için de kullanılır.

 Doktorlar bazen, çeşitli tıbbi durumları tedavi etmek için plazma infüzyonlarını kullanır. Saf plazma, kanın pıhtılaşma hızını artıran pıhtılaşma faktörlerini kullanarak ameliyatta ve hemofili tedavisinde yararlı hale getirir. Donmuş plazma 10 yıl saklanabilir, yani aşırı dayanıklı bir kan ürünüdür. Plazma, kurumuş halde sulandırma için de paketlenebilir, askeri uygulamalar için geliştirilmiş bir tekniktir bu. Hemofili hastaları için, yüzlerce ve binlerce donörden gelen pıhtılaşma ürünleriyle birlikte plazma paketleri hemofili hastalarında bulunmayan  pıhtılaşma faktörlerini telafi etmek için kullanılır.

 Plazmaferez adı verilen tıbbi işlemde, bazı tıbbi durumları tedavi etmek için plazma kandan ayrılabilir, tedavi edilebilir ve hastaya geri döndürülebilir. Plazmaferez plazma bağışında da kullanılabilir, insanların hiç kan hücresi olmadan sadece plazma bağışlamasını sağlar. Plazma genelde çok talep gördüğü için plazma bağışı, ihtiyacı olan kişilere kan ürünü katkısında bulunmak isteyenler için mükemmel bir bağış seçeneğidir. Plazma bağışı normal kan bağışından biraz daha uzun sürer ama kan plazması kendini her 48 saatte bir tazeleyerek çok hızlı bir iyileşme sağlar.

Arkadaslar bu Türkce bilgiyi netten buldum,aslinda Almanca bakiyordum ama Türkce benim icin daha  anlasilir oldu.

Bende iste bu kanimdaki plasmayi Mayis ayindan beri Plasma Center a gidip bagisliyorum ve bunun 
ne oldugunu tesadüfen böylelikle ögrenmis oldum,asli söyle oldu;

yaklasik bir yil evvel kadar radyoda "lütfen gidip kan verin ihtiyac var" dediklerini duymustum ama hemen unuttum tabi,bir alti ay kadar sonra tekrar ayni duyuruyu dinleyince,tamam dedim,gidip kan verecegim,bunu ihmalm edemem!

Sonra netten kan verebilecegim yerleri arastirdim,burda randevu almadan hic bir yere gidemezssiniz,acil olmadigi sürece.Neyse aradim bir randevu ayarladik,Türkiye dönüsüydü,bu yil Nisan sonu.

Telefonda kan vermek istedigimi söylemistim,bana hemen gelin dediler,ben izine gidecegimi ,dönüste ancak gelebilirim demistim,yani telefonda hic bilgi vermediler,belkide biliyorum diye...

Gittim,tuhaf bir yerdi benim icin,insanlar geliyor ,bekliyor,kimi oturuyor,kimi kabinelerde,kiminin  ismi cagriliyor iceri gidiyor,kimini doktor cagiriyor,yani bircok kez cagriliyorsunuz,cünkü bir sürü kontrolden geciyorsunuz!

Fakat ilk kez gelenlere  özel muamele yapiliyor,bir sürü testten olusan sorulari tablet gibi kolaylikla cevaplayip devam eden  kontrolden geciyorsunuz...

En az yüz soru vardi hani!

Sonra kanda aliyorlar tabiki kontrol icin,doktorun yanina da gidiyorsunuz,neyse ilk gün biraz ürkmüs olmaliyim ki, hemsireye(kirmizi beyaz giyniyorlar bu arada,ve hersey kirmizi beyaz), imza filanda attirinca ,"ben sadece kan vermek icin geldigimi ve bunu bir kez yapmak istedigimi söyledim" Sasirdi.

Yani bunu daima yapmak zorundami kaliyorum(imza attimya!) simdi ,gibi sordum.

Oda bana "ama tekrar gelmek istediginizde eger ara vewrmisseniz bu kontrolleri en bsaindan tekrarlamak zorundayiz bunuda istemeyiz !"dedi.

Anladim dedim kabul ettim,ogün olay gerceklesmedi 3 Mayis a randevulastik ve ben ogün istedigim saatte gidebilirim.

Bu olayin gerceklesmesi icin öncelikle bu saglik kontrollerinden onay almaniz,kan yani kandaki suyunuz vereceginiz gün kesinlikle tok olmaniz ve en az bir litre su icmis olmaniz gerekiyor!

Cünkü cok önemli bir olay gerceklesiyor,sizden bi litreye yakin sivi gidiyor(bunuda kiloya göre ayarliyorlar,benden 850 gr.aliniyor.)

Evet bende hep merak mediyordum,neden renkleri herkeste farkli diye, iste yukarda da yazmislar,beslenmeye göre imis!:))

Bu is icin en iki saatinizi  ayirmaniz gerekiyor, ilk defasinda tüpü doldurma isi 50 dakika sürüyor, ikinci ve digerlerinde ise bu 40 dakika,bir keresinde  ben 30 dakikada doldurmustum,hemsire bravo demisti,!(ne kadar bol su icmis olursaniz oda o kadar cabuk akiyor!,birde elinize plastik top veriyorlar,pompalamaniz gerekiyor)



Michaela Schaffrath zu Besuch bei CSL Plasma 1k


Bilmiyorum bu olay Türkiye`de yayginmi ama ben ilk kez iste bu yil ögrendim.

Ve ben bu sayede bircok hastaya yardim etmis oluyorum!!

Ve birde insanlari cekmek ve yipranma olayina katkida bulunmak icin bunun icin bir miktar para ödemesi yapiliyor,aslinda iki güne bir veren insanlar varmis,ben kesinlikle alti gün arayla vermeliyim, (doktor sizin degerlerinize bakip karar veriyor,sizde ona göre haraket ediyorsunuz) haftada bir zamanim oldukca,halim varsa gidiyorum,yoksa devamli zor oluyor.

"Lebensretter"  yani Hayat kutaricisi kartim var,o kartla giris yapabiliyorum...

Hatta bu hafta gittigimda bana  "savunma mekanizmamin düsük oldugunu ve bir hafta sonra gelmem gerektigini söylediler" 

,arastirdim,yine beslenme ile alakali,bu ara meyve yiyemiyorum nedense,benim gibi meyve delisi icin sasirtici bir durum,birde et filan ara ara almam lazim,demiriniz düsük ise almiyorlar sizi ogün.

Ve sirf  bu sebeplerden dolayi hem kendinize hem beslenmenize dikkat etmek zorunda kalmaniz cok iyi...

Yine insanlari cekmek icin aksiyon günleri var,ve genelde Almanlar geliyor,bizlerden gelen ben cok az görüyorum.Yada denk gelmedim.

Bu arada hemsireler cok ilgili,kibarlar ve islerini o kadar hizli yapiyorlarki,sanirim özel secilmisler,yavas biri orda calisamaz mesela!

Makinayi hemen toparlayip, VERICI insani kaldirip,yeni tüpleri ve gerekli seyleri takip yeni VERICInin gelmesini saglamak zorunda ve bunu cok kisa bir sürede yapiyorlar...


birde bu merkezler Almanya`nin sadece sekiz sehrinde ve sadece bir yada iki tane.

Nürnberg`te iki tane idi ben carsi icindekini sectim,bisikletle gidip gelmek kolay olsun diye...

Ve Almanlar bu konuya cok önem veriyorlar ve de size taktiklari lakap" HAYAT KURTARICISI" 

Also " Ich bin ein LEBENSRETTER!"

Ilginc bir yer,gidip görmelisiniz...

Sormak istediginiz birsey olursa cevaplarim tabiki...

Onur Batu uyuyunca banada gün dogdu,hava soguk bende gündüz o yokken dinlenmistim biraz,(soguk havada bisikletle dolasmak veya  yürümek beni acayip yoruyor,epeyce kenime gelemedim bugün!)

Gecen haftalarda bir Fuar a gitmistik,ilginc seyleri fotografladim kendimce,ilk firsatta yine gelmek istiyorum,

simdilik hoscakalin,kendinize iyi bakin lütfen,

sevgiler

SERPIL.

16 yorum:

cocugumlaeglenirken dedi ki...

türkiye de kızlaya gidip cok rahat veriliyor. ama yataklarına bayıldım

Ayla dedi ki...

Hayat kurtarıcısı bence çok güzel bir isim bulmuşlar. Erol'Da birkaç kare yaptı ama okudukça anladım ki senin yaptığın gibi kandaki suyun çekilmesi değil. çünkü bu işlem yapılınca işlem tekrarı için 3 ay geçmiş olması gerekir.Senin yaptığın gibi uzun bir süre ayırması gerekti onunda. Ne diyelim Allah razı olsun siz ve siz gibilerden.

Unknown dedi ki...

ne faydalı bişey yaptığın:)
teşekkürler

deeptone dedi ki...

neden ilgilendin ki amaa. geçmiş olsun bişi mi olduuu yaa.

bilge dedi ki...

Merhabalar ben kan tahlillerine bile zor gidiyorum en korktuğum damardan kan aldırmak..ama o kadar hayırlı bir iş yapıyorsunuzki..kutluyorum ..

Esen Can dedi ki...

Ben de düzenli kan bağışlıyorum ama bu senin dediğini bilmiyorum, yani kandaki suyun verilmesi?
"Bağışlamak" güzel kelime Serpilcim, ister kan olsun, ister kandaki su ;)
Sen nasılsın? Yoruluyor musun yine, az mı yazıyorsun artık?
Öperim çok çok

Bir Terazi Kizi... dedi ki...

Nihal hanim tabiki Kizilay da veriliyordur ama bu normal kan bagislanmasi degil,belki öyle bir yeride olabilir ama her isteyen hemen o anda bu olayi gerceklestiremez,bilmiyorum bende hic arastirmadim,bir bakayim,tesekkür ediyorum ilhizie sevgiler size...

Bir Terazi Kizi... dedi ki...

Aylacim evet bu gercekten 3 ay ara ile degil 2 gün ara ile bile yapilan birsey,yani kan hicbiryere gitmiyor,o alet bunu ayristirarak suyu aliyor sadece,ama sizinde yapmaniz gereken bol bol su icip demir iceren gidalar ile beslenmek,daha dogrusu saglikli ne varsa ye ic o kadar! Cok tesekkürler!

Bir Terazi Kizi... dedi ki...

Havvacim ben tesekkür ederim,keske daha evvelden bilseydim!

Bir Terazi Kizi... dedi ki...

Sevgili Deep yok yok cok sükür birsey yok,iste olayi anlattim postumda,kanin yüzde doksani suymus ve bu suyun baska önemli hastaliklara faydasi varmis,bende o suyu bagisliyorum!

Bir Terazi Kizi... dedi ki...

Sevgili bilge yada Bilge `nin annesi!

Haklisiniz kimi korkar yada zorlanir,bendeki nasil bir dayniklilik ise biri beni kirdiginda oturup saatlerce agliyorum ama bu tür seylerde hic korkum yok! Keske bu yasima kadar bilseydimde coktan baslamis olsaydim,gec kaldim sayilir ama olsun,cok tesekkürler yorumunuz icin...

Bir Terazi Kizi... dedi ki...

Esencim ,hosgeldin!Kalp kalbe karsi iste bu kadar!

Esencim benimde niyetim sadece kan vermekti,hani su bildigin kan! Ama benim aradigim yer burasiydi ve de burda sadece bu olay gerceklesiyor!Su ama icinde bircok hastaliga yararli seyler barindiriyor,görüntüsüde su gibi degil tabiki,renkli,acik sari koyu sari hatta kirmizimsi rengi oluyor!

Sen tekrar kan vermeye gittiginde bir sor istersen bu tür bir merkezleri varmiymis,cok tesekkür ederim güzel sözlerin icin,zamanim olmadi gercekten bu ara ,birde hayatimizde yeni bir döneme yelken actim,onun icinde kosturmacalarim olacak artik,seninle kismet olursa bilahare görüsürüz insallah,onlari burda yazamiyorum cünkü!

Sabrin icin tesekkür ederim,sanada kolay gelsin canim,öptüm bende seni.

Bak Bu Harika dedi ki...

Belki bir bana da mektup yazarsın:) Seni izlemeye aldım. Ben de bloğuma beklerim.

www.bakbuharika.com

Bir Terazi Kizi... dedi ki...

Bak bu Harika, cok hosuma gitti,belki birgün sanada yazarim insallah diyelim canim,ben seni uzun zamandir takip ediyorum,arada yorumlarda biraktim,izlemeye almana sevindim,bende tesekkür ederim!

CANBOGAZDAN dedi ki...

guzel arkadasim sevdiklerinle, ailenle iyi seneler diliyorum simdiden tatlim.
kocaman opuyorum seni ve cocuklarini :)
bu arada o araba ne tatli oyle yaa :)

Bir Terazi Kizi... dedi ki...

Birol bey sayfama ugramissiniz,hosgeldiniz,bende tesadüf girdim suanda,epeydir blogumla ilgilenemiyorum:((

Plasma bagisina ben haftada bir gidebiliyorum,haftada iki kez gelenler icinde gecelri olan yilda 45 sefer benim bildigim.

Evet ufak bir getirisi oluyor,fena degil,birde dahah cabuk isim bitiyor benim artik,kiloya göre aldiklarindan artik 750 gr.verip cikiorum.

Yillik olarak hic hesap yapmamaistim dogrusu ,ilgincmis,bir bakmak gerek.Zaten burdada ek isi olarak gösteriliyor,daha cok insanin gelmesi gerek!

Ilgilenmenize cok sevindim,ben burda pek cok arkadasima bahsettim,kimse bilmiyordu benim gibi,ama kimisi igneden korkuyor,kimisinin kilosu ya kilosu cok yada az,kimininde zamani yok,kimiside parasini az buluyor.

Dedigim gibi Türk olarakta bizlerden kimse yok sayilir,cok az.

Sagliginiz elverdigi sürece gidin derim.

Yorumunuz ve iginiz icin de cok tesekkürler!

Bana blogunuzun adresini yazarsaniz sizi ziyaret etmek isterim.

Saygilar efendim...