7 Ekim 2010 Perşembe

KETEN TOHUMUNUN FAYDALARI...


Keten ve Keten tohumu

Keten 30 ila 100 cm boyuna ulaşabilen bir yıllık bir bitkidir. Aslında yabani keten in kültüre alınmasıyla tarımı mümkün olmuştur. Özellikle Akdeniz havzasında yetişir ve yayılım gösterir. Tepeye doğru dallanan yeşil bir gövdeye sahip olan keten ucu sivri olan uzun yapraklara sahiptir. Çiçekleri gök mavisi renginde ve oldukça gösterişlidir. Meyveleri yaz sonlarında olgunlaşır. Meyveler içerisinde 2 adet tohum barındıran sivri yapılı kahve renklidir. Bu bitki özellikle ılıman karakterli iklimleri sevmektedir. Kireçli topraklarda yetişen keten bitkisi tohumları sayesinde üretilebilmektedir.

Keten tohumu neden değerlidir?

Keten tohumunun;
Kolesterolü düşürdüğü, felç ve kanser için iyi bir destek gıdası olduğu,

Sindirim sisteminde mide ve bağırsak iç duvarlarını temizlediği ve

Genelde kabızlığa iyi geldiği,

Özellikle de unutkanlık gibi rahatsızlıklara birebir olduğu bilinmektedir.

Yukarıdaki sayılanlardan farklı olarak keten tohumu;

Kan şekerini ayarlamada,

Bazı deri hastalıklarının iyileştirilmesinde

Bazı yaraların daha çabuk iyileşmesi için destekleyici gıda olarak

Kemik ve destek sistemin kuvvetlendirilmesinde

Bazı solunum yolu rahatsızlıklarında

Deri ve organların dış yüzeylerini örten dokuların yenilenmesine yardımcı olmasında uzun zamanlardan beri kullanılmaktadır.

Keten tohumunun kullanıldığı yerler nerelerdir?


1- Omega–3 içerir hem de yüksek oranda.
Öncelikle ketentohumu yüksek oranda Omega–3 içermektedir. Omega–3 bilindiği üzere daha esnek bir yağ asidi içerir buda hücre zarının daha akışkan olmasını sağlar. Akışkanlığı artan hücre zarında proteinler birbirleriyle daha iyi etkileşime girer. Aslında keten tohumunun hücre zarıyla ilgili rahatsızlıklara iyi gelmesinin esprisi yapısında bulunan Omega–3 yağda yatar. Yukarıda verilenlere dikkat edilirse deri ve iç organların üzerini örten zarlarla ilgili hastalıkların tamamına iyi gelmektedir keten tohumu.
Özellikle balık sevmeyenlerde ve dahası vejetaryenlerde eksikliği önemli olan Omega–3 lerin yerine konulması açısından keten tohumu çok değerlidir.

2. Zayiflaticidir.

Keten tohumu ve keten tohumu yağı iki önemli sebepten dolayı zayıflatıcı etkiye sahiptir. Bunlardan birincisi insana tokluk hissi veriri ve yeme dürtüsünü baskılar. İkincisi ise bağırsakların ve sindirim sisteminin daha düzenli ve iyi çalışmasını sağlar.


3. B12 vitamini icermektedir.
Yine dışarıdan alınması gereken önemli temel maddelerden birisi de B12 vitaminidir. Bu vitamin açısından oldukça değerli olan keten tohumu yine vejetaryenler için önemli bir besin olmaktadır.


Keten tohumunu nasıl tüketmeliyiz?

Keten tohumunu; yağ şeklinde, taneler halinde veya infüzyon(demlenmiş) şekilde alabilirsiniz.

Öğütülmüş haldeki keten tohumu eğer bir kap içerisinde barındırılmaktaysa yaklaşık 1 ay kadar tazeliğini korumaktadır.
Yok, eğer tohum şeklinde keten tohumu aldıysanız bir bölümünü nemli pamuk arasına alınız ve çimlenmesini bekleyiniz. Eğer keten tohumları çimleniyorsa bilin ki almış olduğunuz keten tohumu tazedir ve rahatlıkla tüketilebilir.
(uyarı: Çimlenen keten tohumlarını tüketmeyiniz. Onları atınız )

Diger yandan yag halinde tüketilecek olan ürün de güvenilir yerlerden alinmis olmalidir!
Tane halinde keten tohumu
Bu şekilde alınan keten tohumunun özellikle sindirim sistemini düzenlediği bilinmektedir. Ancak sert tohumlar dişlerle tam öğütülemez ve sindirimi az olur. Genelde 1–1,5 çorba kaşığı sıcak suyla ıslatılarak yoğurt vb yiyecek maddeleriyle karıştırılıp tüketilebilir.
Yağ halinde
Eğer keten tohumu yağı alacaksanız; özellikle küçük şişelerde ve güvenilir yerlerden almalısınız. Aldığınız bu yağı Işık, ısı ve ağır kokulu ortamlardan korumalısınız. Keten tohumu yağı günde 1–1,5 tatlı kaşığı alınabilir. Bazı besinlerle birlikte de alabilirsiniz bu sizin damak zevkinize kalmıştır.
Öğütülmüş halde keten tohumu
Bu konuda dikkatli davranmalısınız. Çünkü almış olduğunuz tozun ne zaman öğütülmüş olduğunu bilemezsiniz. Eğer güvenilir bir yerden almıyorsanız size tavsiyem tohum olarak alın ve çimlendirme tekniğiyle tazeliğini kontrol edin.
Sıvı halinde
Bu şekil keten tohumunun demlenmesi(infüzyon) ile elde edilmektedir. Günlük tüketilebilecek miktarlarda kaynamış suya ketentohumu katılarak yapılır. Fazla beklemeden tüketilmesine özen gösterilmelidir.
Keten tohumu ekstratı kapsülleri(keten tohumu kapsülleri)
Keten tohumunun etken maddelerinin çıkartılmasıyla oluşturulan ticari kapsüllerdir bunlar şifalı bitkiler satan yerlerde ve eczanelerde bulunabilir.
Uyarilar:
Keten tohumunu küçük yaşındaki çocuklara vermeyiniz. Eğer kullanmak istiyorsanız miktarını az tutunuz.

Keten tohumunu emziren ve hamile olan bayanlar kullanmamalıdır. Bu konuda yeterli bilgi mevcut değildir.

Keten tohumunun çokça kullanılması bayanlarda selülite neden olmaktadır. Kullanımı abartmayınız.

En önemlisi: Bu bitkiler mucizelere neden olmazlar destekleyicidirler asla ilaç yerine geçemezler. Hastalık hallerinde mutlaka doktorunuza başvurunuz.

NOT. Maalesef  uzun zamandir ben kullaniyordum,yaklasik 3-4 yildir, hamilelerin kullanmamasi gerektigini hic okumamistim,fakat hicbir yan etkisini,yada kötü yapan bir tarafini görmedik ailecek,zaten tane halinde kullaniyorum,sanirim keten tohumu ezildiginde cok daha etkili...

Sevgiler hepinize.

Yazi netten alintidir arkadaslar...
.














































































































































 







6 yorum:

kalpkurabiye, deniz dedi ki...

güzelim emeğine sağlık alıntı bile olsa ne güzel bilgiler paylaşmışsın:)) hakikaten çok faydalı:))

sarkaç dedi ki...

Doğal ürünlerin hiçbiri ile hayvan ve insan deneyleri yapılmadığı için her zaman küçük çocuk ve hamilelerin kullanması konusuna çekince konur. Bu mutlaka zararlı anlamına gelmez, ne olacağı bilinmiyor demek daha doğru olabilir. Bu tür ürünleri tüketirken aşırıya kaçmadan, az miktarlarda tüketmeye dikkat etmek gereklidir yine de. Sağlıklı bir hamilelik dileğimle...

evra ile dedi ki...

keten tohumu tam bir mucizeymiş bu kadar faydalı olduğunu bilmiyordum teşekkür ederiz paylaştığınız için.

Bir Terazi Kizi... dedi ki...

Sevgili Deniz,cok tesekkür ederim yorumun icin canim,görüsmek dilegiyle insallah...

Sevgili Sarkac,haklisin tabi,asiriya kacmadan,bende öyle yapiyorum sanirim,sadece biraz atiyorum herseye,bir zararini yan etkisini görmedik hicbirimiz cok sükür,iyi dileklerin ve yorumun icin cok tesekkür ederim,sevgiler...

Sevgili Evra'nin annnesi,evet cok faydali gercekten,ama ayni zamanda ölcülere ve tazeligine dikkkat etmemiz gerektigi kadar da ciddi bir baharat diyebiliriz sanirim,tesekkür ederim yorumun icin,sevgiler sana ve Evra#ya...

Bereket Sofrasi dedi ki...

Canim faydali bilgilerin icin tskler. Haklisin rahatsizdim son günlerde, su andada hastanedeyim. Yoklugumun fark edilmis olmasida hosuma gitti tskler canim.
arsive almis oldugum tariflerimi buradanda olsa sizlerle paylasacagim
Sevgiler
Sükran

Bir Terazi Kizi... dedi ki...

Sevgili Bereket Sofrasi,evet bir selerin ters gittigini hissettim,ama hastanede olabileceginiz hic aklima gelmezdi,cok gecmis olsun diyorum,biraz gec cevap yazabildim kusura bakmayin nolur,insallah daha iyisiniz ve durumunuz düzelmistir...

telefonunuz olsaydi arardim sizi,sevgilerimi yolluyorum,yeni tariflerinizi sabirsizlikla bekliyorum...